Meer rendement uit mijn zonnepanelen – de tips en tricks!

Meer rendement uit mijn zonnepanelen – de tips en tricks!

Meer rendement uit mijn zonnepanelen – de tips en tricks!

Wie heeft besloten om zonnepanelen in huis te halen, of beter gezegd op het dak, heeft daarmee de eerste stap richting een duurzaam leven gezet. Daarbij willen we een blije bankrekening uiteraard niet uitsluiten. Een huis dat opereert op zonne-energie en zichzelf later uitbetaald. Voordelen alom. Maar achter al die voordelen houden zich ook een aantal onmisbare handelingen schuil. We hebben het hier over de periodieke reiniging van je zonnepanelen. Voor jou en jouw panelen van belang. Lees hier de tips en tricks om uiteindelijk meer rendement uit je zonnepanelen te halen!

Vuil en sabotage liggen op de loer

Een klus die misschien niet zo leuk in de oren klinkt als een terras pakken of naar het strand gaan, maar waar je wel degelijk met de zon te maken hebt. Net als een huis of een hond is het handig deze om de zoveel tijd van een goede reiniging te voorzien. We willen immers geen bacteriën of ziektekiemen verwelkomen.

Alhoewel we geen ongewenste micro-organismes krijgen van zonnepanelen, is het toch verstandig ook deze energie zuigende platen te voorzien van een grondige schoonmaak. Dit hoeft niet wekelijks of zelfs maandelijks, maar slechts een keer in de zoveel tijd. Je krijgt er namelijk niet alleen glanzende zonnepanelen voor terug, maar ook meer rendement. Een groot voordeel dus.

Dit komt omdat vuil en viezigheid zich hechten aan de panelen. Afhankelijk van het weer, locatie en seizoen kan de mate van aanslag variëren. Hoe dan ook, ze worden op den duur vies en dat is niet uit te sluiten. De aanwezigheid van vogeluitwerpselen, stof, bladeren en andere viezigheden zorgt ervoor dat zonnepanelen minder goed zonnestralen kunnen opvangen. Hierdoor daalt het rendement en kan je dus niet optimaal gebruik maken van je panelen.

Waarom zonnepanelen reinigen de moeite waard is

Door het schoonmaken van je zonnepanelen kan je het aanslagproces de kop indrukken en volledig profiteren van alle zonnestralen. Bij een regelmatige reiniging verhoog je namelijk je rendement met 3% wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld een jaar niet hebt schoongemaakt. De waarde is dus terug te krijgen.

Hoewel aanbieders van zonnepanelen claimen dat hun producten zelfreinigend zijn en alle vuildeeltjes gemakkelijk met een regenbui wegspoelen. Kunnen we niet ontsnappen aan een grondige schoonmaak. Dat doet een regenbui immers niet.

Moedernatuur is vrijgevig in haar licht maar niet in schoonmaakbeurten, die komen voor jouw rekening. Dus ons advies: profiteer volledig van het rendement dat er te behalen valt!

Onze tips en tricks

  • Inspecteer je zonnepanelen ongeveer 3 keer per jaar. Let op vogelpoepuitwerpselen, deze verlagen namelijk het rendement tot wel 5%;
  • Maak de zonnepanelen bij voorkeur schoon met weinig licht, wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is (veel licht geeft hoge voltages af waardoor onderhoud risicovol wordt);
  • Wacht met het schoonmaken totdat de zonnepanelen op normale temperatuur zijn;
  • Zorg dat de zonnepanelen uitgeschakeld staan tijdens het schoonmaken;
  • Behoed jezelf voor bekabeling en andere connectoren;
  • Gebruik bij het schoonmaken geen bijtende middelen. Zonnepanelen zijn erg vatbaar voor beschadiging bij het gebruik van de verkeerde middelen;
  • Maak de zonnepanelen niet droog. Eventuele wrijvingen kunnen namelijk krassen veroorzaken;
  • Gebruik geen hogedrukspuit, agressieve schoonmaakmiddelen, schurende schoonmaakmiddelen, ammoniak, schuursponsjes of borstels;
  • Zonnepanelen lastig te bereiken? Neem geen risico en gebruik een tuinslang of een uitschuifbare wisser om vuil te verwijderen.

Een professionele schoonmaak

Een regelmatige reiniging van jouw zonnepanelen garandeert optimale stroomopslag en een maximaal rendement. Een goede schoonmaak van zonnepanelen is een specialistisch en risicovolle handeling. Het beste advies wat wij kunnen geven is om deze taak uit te besteden aan een professionele firma. Behoed jezelf voor eventuele valpartijen van daken. De kosten van een ernstig ongeval zijn namelijk groter dan de rekening van professionele onderhoud.

Vraag een offerte aan!

Bij Proper Solutions staan wij voor je klaar om jouw zonnepanelen van een optimale werking te voorzien voor een betaalbare prijs. Heb je vragen of bent je benieuwd naar onze tarieven? Je kan gratis en vrijblijvend contact opnemen of een offerte aanvragen.

1 Comment

Comments are closed.