Gevelreiniging

 

a worker washes the facade of the building

Gevelreiniging wordt steeds vaker ingezet. Het is een intensieve schoonmaak vorm om gebouwen, huizen en panden in originele staten te behouden. Men is steeds meer in gaan zien hoe belangrijk dit eigenlijk is. Niet alleen voor het aanblik van het gebouw, maar ook inwendig levert dit zeker voordelen op. In dit artikel leest u waarom een gevelreiniging belangrijk is, wat de voordelen zijn en welke soorten reinigingen toepasbaar zijn voor verschillende soorten vuil. Benieuwt naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op!

Waarom gevelreiniging

In de loop der jaren verliezen gebouwen hun schone glorie. Ze blijven in ieder geval niet meer zo schoon als de dag dat ze vanaf de grond af opgebouwd werden. Het aanzicht van deze gebouwen komt te vervallen. Gebouwen vallen regelmatig ten prooi aan graffiti. Wanneer wanden eenmaal gedecoreerd zijn met graffiti, nodigt dit alleen maar meer graffitikunsten uit.

Niet alleen artistieke pogingen veroorzaken een sombere aanblik, maar ook organisch en atmosferisch vervuiling draagt bij aan de verloedering van een pand. Het vuil dat de natuur en de mens veroorzaakt zoals (zure) regen, uitlaatgassen en mosbegroeiing nemen deel aan de visuele aftakeling van een gebouw. Niet alleen het aanblik van panden komt in gevaar, maar ook inwendige problemen kunnen niet uitgesloten worden. Zo ontstaat door groei van mos op wanden in de koude tijden vorstschade. Waardoor gevels kunnen scheuren. Gelukkig bestaan er verschillende soorten gevelreinigingen die elk hun eigen kracht hebben.  

Soorten gevelreinigingen

Diversiteit aan wandvervuilingen roept diversiteit aan reinigingen op. Want voor elk soort vuil wordt een bijpassende schoonmaaktechniek gehanteerd om de schoonste resultaten te behalen. We hebben de volgende soorten reinigingen op een rijtje gezet die elk effectief ingezet kunnen worden.

Stralen

Deze methode wordt beschouwd als een van de agressieve vormen van gevelreiniging. Voor deze methode wordt olivijn ingezet. Een veel gebruikte middel om hardnekkig vuil zoals graffiti en roetaanslag te kunnen verwijderen. Kleine olivijnkorrels worden gemengd met water en vervolgens met hoge druk op wanden gespoten. Een effectieve middel vanwege de hardheid van olivijnkorrels.   

Chemische reiniging

Bij chemische reiniging wordt er een mengsel van stoffen aangebracht op een oppervlakte zodat het vuil oplost of losweekt. Vervolgens wordt het goedje met vuil en al weggespoten met water. Deze methode wordt vaak toegepast bij het verwijderen van verfresten en lichte roetaanslag.  

Laserreiniging

Laserreiniging is een arbeidsintensieve methode waarbij zeer intensief licht wordt gebruikt voor het verdampen van vuil. Deze methode kan het beste worden toegepast op gevels die licht zijn van kleur. Laserreiniging kan tevens gebruikt worden op donker steen mits hier geen metaalpigmenten in verwerkt zitten. Het is belangrijk laserreiniging uitsluitend uit te laten voeren door een specialist.

Stoomreiniging

Bij het gebruik van stoomreiniging wordt het water verhit tot ongeveer 150 graden en vervolgens tegen het oppervlakte gespoten. Deze methode werkt effectief voor het verwijderen van mosbegroeiing en klimop. Bovendien wordt stoomreiniging eveneens toegepast om chemische schoonmaakmateriaal weg te spoelen.

Mechanische reiniging

Mechanische reiniging wordt anders dan andere methodes alleen gebruikt voor gladde oppervlaktes zoals glas en gevelbeplating. Voor poreuze oppervlaktes zoals baksteen en beton kunnen beter andere methodes gehanteerd worden. Met een mix van water en reinigingsmiddelen wordt het oppervlakte intensief geborsteld met een machinaal aangedreven borstel. Met een schone oppervlakte als resultaat!

Revelreiniging is de beste methode om hardnekkig vuil aan te pakken, maar gaat niet zonder risico. Schade aan panden wordt vaak veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. Hierdoor is het vaak niet toegestaan om doorgaans zonder vergunning gevelreiniging toe te passen.

Bij Proper Solutions bent u aan het juiste adres voor schone gevels. Door jaren lange ervaring en kennis van het vakmanschap herstellen wij uw pand naar haar originele staat. De uitstraling van uw gebouw is belangrijk. Vraag daarom gratis en vrijblijvend een offerte aan.