De schoonmaak robot

De schoonmaak robot

Je hoort alleen een zacht gezoem door de gang. In hetzelfde tempo boent hij lange rechte lijnen. Heen en weer, Als er een object in de weg staat dan stopt hij. Hij scant het vreemde object en rijdt er keurig omheen. Als hij klaar is, rijdt hij terug naar zijn basislocatie. Daarna leg je hem aan de stroom en het is klaar.

De ontwikkelingen van de robot in de schoonmaakbranche gaan snel veranderen. Hoe snel zal dat gaan? Dat weten we pas over een aantal jaar. Maar dat er iets staat te gebeuren, is zeker. De robot die je momenteel aangeschaft kan alleen nog eenvoudig werk doen. Rechte banen gaan hem geweldig af. Maar de hoekjes en gaatjes moeten de medewerkers zelf doen. De robot is de nieuwe collega in de schoonmaak. De collega die het saaie, eentonige werk doet. Dit betekent dat de baan van de schoonmaak medewerker leuker kan worden en het imago van de branche kan verbeteren. Daarnaast blijft er voor de medewerkers meer tijd over om andere dingen aan te pakken die normaal niet lukken.

Hoeveel geld bespaart de innovatie? Dat is niet heel erg belangrijk. Een innovatie hoeft niet altijd geld te besparen. Hij kan ook de kwaliteit verbeteren. Spelcomputers en andere dingen zoals tv’s zijn ook duurder dan vroeger maar de kwaliteit is vele malen beter!

De robot moet er niet voor zorgen dat bedrijven in de schoonmaak denken wij ruilen personeel in voor robots want die worden niet ziek of klagen niet en doen gewoon hun werk. Nee als bedrijf zijnde moet je een robot aanschaffen als partner van de medewerkers. Dat zij samen voor een schonere omgeving zorgen bij de klant en dat zij meer tijd winnen door gebruik van de robot zodat zij meer dingen kunnen aanpakken in de uren dat zij bezig zijn bij de klant. Want tenslotte is de klant koning en wilt iedereen een schone en frisse omgeving. De robot kan er alleen maar een extra steentje aan bijdragen en dat is een win win situatie. Zowel voor het bedrijf als voor de medewerker maar ook voor de klant. De schoonmaak robot begint langzaam vorm te krijgen. De eerste robots vinden hun weg naar de klant. En over aan aantal jaren zullen er bij veel klanten robots staan die overdag aan de stroom staan en s ’avonds fanatiek meehelpen met het schoonmaakwerk.

Hoe de schoonmaakbranche er over 100 jaar uitziet, weet niemand. Wat we wel zeker weten, is dat de ontwikkelingen een stuk sneller gaan dan tientallen jaren geleden. Ik wil deze ontwikkeling niet alleen op de voet volgen, maar ook erover meedenken, en meebouwen. Niet allen om te besparen of te verdienen, maar ook om het schoonmaak vak te verbeteren. Want dat verdient het vak en dat verdienen alle schoonmaak medewerkers!

 

Add Comment